Brede School

Wat en waarom dit thema?

Brede School is een samenwerkingsverband tussen verschillende sectoren waaronder een of meerdere scholen die samen werken aan een brede leer- en leefomgeving in de vrije tijd en op school met als doel maximale ontwikkelingskansen voor álle kinderen en jongeren.

Álle kinderen en jongeren hebben recht op een maximale ontwikkeling, maar niet alle kinderen en jongeren krijgen daartoe evenveel mogelijkheden. Kinderen en jongeren wiens ontwikkelingskansen beperkt zijn, vragen dan ook bijzondere aandacht.

In een samenleving waar sociale ongelijkheid speelt, kunnen Brede Scholen een belangrijke hefboom vormen in het realiseren van gelijke ontwikkelingskansen. Het verkleinen (van mechanismen) van achterstand en achterstelling kan niet aan één enkele maatschappelijke actor worden toegeschreven. De complexiteit van sociale ongelijkheid vraagt een integrale aanpak. De samenwerkingsverbanden die een Brede School stimuleert, hebben daar een cruciale rol in te spelen.

Materialen

{{material.title}}
Meer info

Websites

{{website.content.link}}
{{website.title}}
Open website

Onderzoek & Projecten

{{research.title}}
Meer info

Publicaties

{{publication.title}}
Download publicatie

Referenties

Het Steunpunt Diversiteit & Leren ondersteunde de ontwikkeling van Brede School in Vlaanderen en Brussel in opdracht van de minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel (2011-2012-2013-2014). Dit op verschillende vlakken: het onderzoeken van lokale noden, informeren en sensibiliseren over Brede School (door o.a. nieuwsbrief en publicaties) en geven van vormingen/consultancy. We ontwikkelden de website: www.bredeschool.org.

Interview - Brede School in het Vrije Woord, op 25 augustus 2015
Beluister het interview via deze link.

We organiseerden een aantal studiedagen over Brede School
Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014
Starten met een Brede School - 24 oktober 2012

Presentaties (workshops, lezingen, …) op studiedagen en conferenties (een selectie)
14 oktober 2014, SOS schulden op school, symposium lege brooddozen, Brede School: maximaliseren van ontwikkelingskansen.
4 februari 2014,leren in de stad, de stad als brede leer- en leefomgeving
6 maart 2013, conferentie ‘Jong in de stad’ Presentatie: Waarom toch Brede School?